Merhaba,
felsefenizdeki hataları ayıklayalım o zaman:
1.
Firavun yazdı:Varlığın kendisinden ayrı bir var oluş nedeni olması demek nedenin de var olması demektir ve bu da açıklanmaya muhtaçtır. Yani neden var oluş için bir neden olsun?
Yalnız evren öyle demiyor,
göz'ün varoluş nedeni görmek, kulağın duymak, ellerin hissetmek, kullanmak vs, ayakların yürümek ve hakeza....
güneşin varoluş nedeni, ısıtmak, ışıtmak, dünyadaki canlı sistemini devam ettirmek, güneş sistemini devam ettirmek ...... örnekler devam edebilir.
demek ki, her varoluş sonucu oluşan varlık, çevresindekilerden bağımsız değil, etkisiz değil ve kendisi farkında değil (göz gördüğünün farkında değil, yada güneş kendindeki gücün farkında değil) ama hep bir nedeni var, bu ekosistemin bir parçası.
Güneşin kendisinden ayrı bir varoluş nedeni var örneğin, sen, ben çevremizdeki diğer canlılar. Bizim hayatımızın devamı için güneş var desem, bu önermem yanlış olmayacak.
o halde sizin bu önermeniz yanlış.
izninizle üzerini çiziyorum:
Firavun yazdı:Varlığın kendisinden ayrı bir var oluş nedeni olması demek nedenin de var olması demektir ve bu da açıklanmaya muhtaçtır. Yani neden var oluş için bir neden olsun?
2.
Firavun yazdı:Varlık, nedeniyle birlikte hep vardı diyorum. Bu yalnızca evrende bildiğimiz atomları ve molekülleri içeren bir varlık değil. Varlıkla ilgili bilmediğimiz çok şey var.
Varlık nedeni ile beraber var, doğru, fakat hep vardı değil, güneş hep vardı değil mesela, güneş bu evrende sonradan oldu ama kendisi dahi kendini bilmiyor. Bilim sadece oluş'un durumunu, sürecini inceler. neden olduğu konusunu felsefeler, ideolojiler inceler.
Gerçekten varlıkla ilgili bilmediğimiz çok şey var. Bu doğru, o halde nasıl olur da, bugünkü eksik bilgilerimizle KESİN bir ifade ile bu varlığın yaratıcısının olamayacağını konuşabiliriz!! Eğer gerçekten eksil bilgilerimiz olduğunu kabul ediyorsan, varlık hakkında da bu kadar kesin konuşmamalısınız.
3.
Firavun yazdı:Yokluk tanımsızdır zaten. Çünkü onu tanımlamak için varlık gerekir.
O yüzden varlık esastır ve hep var olmuştur. Buna aklı yetmeyen insanoğlu da hep var olan şey diye tanrı kavramını uydurmuştur.
Bu önermelerin hata dolu, (bu hata senden değil, kabul ettiğin ideolojinin bir hatasıdır, lütfen beni yanlış anlama, şahsın muaf bu anlattıklarımdan:))
Yokluk tanımsız değil, bak yukarıda "varlık" ile yokluğu tanımladınız. demek ki bu cümleniz yanlış. üstünü çizelim:
Firavun yazdı:Yokluk tanımsızdır zaten. Çünkü onu tanımlamak için varlık gerekir.
Varlık esastır bu doğru, fakat hep var olmamıştır. Bir başlangıcı mutlaka vardır ve sonu da. en basitinden, sen bir varlık aleminde varsın, ama doğmadan bir kaç sene önce senden bahsedilemezdi, yok'tun yani, bundan 100 sen de sonra da sadece anılarından, bıraktığın izlerden bahsedilebilir, çok çok sonra da varmışsın yokmuşsun dünyanın umrunda olmaksızın YOK olacaksın. şimdi senin varlığın daimi midir? o zaman bu cümlenin de üstünü çiziyorum.
Firavun yazdı:O yüzden varlık esastır ve hep var olmuştur.
Sıra son cümlende. Varlığın her daim varlığına akıl erdiremeyen insanoğlu (!) hep var olan şey diye tanımladığı tanrı önermesine:
Bu anlatımın baştan sonra mantık hatası dolu. Varlık'ın varlığına insan akıl erdiremeyip, hiç görmediği duymadığı bir varlık uyduracak ve ona tanrı diyecek. öyle mi? dese dese, gördüğü bir şeye tanrı derdi.
Tanrı fikrinin ilk kez insanlarda nasıl oluştuğu fikri de muamma. Benim önerim, bir insan düşüne düşüne tanrı, cennet, cehennem fikrine ulaşamaz. Taa ki bu bilgi ona dışarıdan ulaşmasın.
izninle son cümleni de çiziyorum:
Firavun yazdı:O yüzden varlık esastır ve hep var olmuştur. Buna aklı yetmeyen insanoğlu da hep var olan şey diye tanrı kavramını uydurmuştur.
Bu yukarıdaki mantık hataları, senin kabul ettiğin ideolojinin ürünü. Çünkü, neresinden tutarsan tut, sapı elinde kalmaya mahkumdur.
Akıl, bunları ayıklayabilir nitelikte. Tanrı'nın yokluğunu ispat etmen için, (hem fiziksel eylem, hem düşünsel eylem) dünyayı da evreni de dolaşman lazım, her köşeye bakman lazım, her şeyi sorgulaman lazım ve sonunda yok demen lazım. buna senin de, insalığında ömrü yetmez.
Hem varlık hakkında bilgimiz eksik diyorsun hem de tanrı yok diyorsun. iki tezat mantık tek cümlede olmaz dostum. Bu eksik bilgi ile tanrının yokluğuna nasıl hükmediyorsun!
İşte bunlar ateist felsefenin çürük yapıtaşları, başka değil.