atheist yazdı:Evet,kesin olarak reddediyoruz..
Agnostisizmden farkımız, bu kesinlik.
Agnostisizm ,tanrı var iddialarına karşı yorumsuz kalır,bilinemez der...
Senin yorumuna gelince,
Bilinemeyecek bir tanrı nasıl reddedilir diyorsun..
Bilinmeyen bir şeye ,bilinemez demek mantıklı değildir.
Örneğin sana soruyorum,bana, ifade ettiğin bilinemeyecek tanrıları tanımlar mısın..
Teistlerin tanrı tanımından ne farkı var senin bilinemeyecek dediğin tanrıların..
İlk olarak ben bir Tanrının varlığından söz etmiyorum aslında. Hele ki teist bir tanrı anlayışını zaten kabul edilemez.
Bilinemeyecek bir tanrı ise , şöyle açıklanabilir. Bilmediğimiz bir çok şey var. Bu hayatın gerçek olduğundan bile emin değiliz.Belki her şey bizim kendi zihnimizde yaşadığımız bir olaylar zinciri. Belkide
Inception filminde olduğu gibi bir rüyanın içindeyiz. Belki tanrı bizi öyle bir dünyanın içine hapsetti ki , ne onun varlığını anlayabiliyoruz ne de ona ihtiyaç duyuyoruz. Belki de bizim onun varlığından haberdar olmamızı istemiyor.Bizi yarattı ve köşeye çekildi. Ve hatta evren kendi kendine oluşmuş gibi göstermek istedi bize. Bunların hangisinin gerçek olup olmadığını anlayabiliriz ki?
Not: Böyle bir tanrı anlayışını kabul ettiğimi düşünmeyin lütfen. Evreni yaratıp sonra bir köşeye çekilen Tanrı fikri bana göre de saçma . Ama emin olmak ayrı bir konu.
Lexion yazdı:................Bu yüzden bilim dışı bir kanıt, ateistler tarafından pek kabul görülmüyor. Aslında bunlardan önce belki de cevaplanması gereken şu soru olabilir: neden bir yaratıcı/tanrı (ikisi farklı anlamda, hangisini kabul ediyorsanız) ihtiyacı duyuyoruz?
Ve ek olarak sevgili atheist in dediği gibi, bilinemeyeceğini söyleyip, bir tanrının var olduğunu bilmek, ne derece doğru olabilir?
Ek: Bir görüşe sahip değilim, sadece bakış açısıyla yazmak istedim, bir kesim adına konuşmuş gibi olmayayım.
Sevgiler.
Bilim dışı bir kanıt kabul görülmemeli zaten.Bunda hemfikirim. Ama benim vurgulamak istediğim şey farklı bir şeydi .
Sorduğunuz sorunun cevabına gelince. Bir tanrının yada yaratıcının varlığına ihtiyaç duymuyorum. Ama bu bir yaratıcı yada tanrı olmadığı anlamına gelmiyor. Var diye iddia 'da etmiyorum . Ateistler var olduğu iddia edilen bütün tanrıları reddeder. Ben yukarıda açıklamaya çalıştığım şekilde emin olamayacağımız durumlardan dolayı kesinlik ifadesi kullanmaktan kaçınıyorum o kadar. Ateistler ise kesin.
İfade etmesi biraz zor oluyor. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Sevgiler
Dünya benim tasarımımdır. Arthur Schopenhauer