tembel.kopek yazdı:Tanri hakkinda bilgin bu zamana kadar yaratilan ve ortaya koyulan tarihsel bir kavramdan ibaret. Bana kalirsa deizm en sacma felsefi durustur. Deist oldugumu dusunme. Kavrama iliskin konusmak istiyorum.
Bu kavrami ortaya koyan sensin.
bir fikir olarak, senden cok onceleri ortaya koydu atslarimiz.
Gelistirdi, bu gunlere kadar geldi. Hala evrilmeye devam ediyor.
Kesin olarak yok dedigin sey insanin dusunce yapisiyla ortaya koymus oldugu sey. Dusuncenden bagimsiz bir bilincli gucun varligina iliskin ise bilgi sahibi degiliz. Yani bilgimizin disinda bizden bagimsiz olarak var olabilirlik dusunuldugunde, neden kesinlige, teklige, birlige indirgeyelim. Daha once atomun parcalanamayacagini varsayiyoorduk. Sonra nasil olduysa kuarklar ortaya cikti. Iste tamam dedik sonra bir baktik, tanri (!) parcacigi denilen lanet atomik parcaciklari konusur olduk. Kanitin yoklugu, yoklugun kaniti mi olmali? Cok bilindik ve bayat gibi gorunse de bu sorunsal, aslinda belki de tartisabilmemiz icin bize basit bir zemin yaratabilir.
Istersen bu konuyu tartisalim.
Senin yada benim neye inandigim uzerine degil de
epistemolojik anlamda bunu yapalim. Ne dersin?
Ateizmin felsefi bir gorus oldugu malum.
Ben de diyorum ki felsefi bir gorusun mutlakligi yada aksinin dusunulemezligi, kesinligi, o felsefi yanasimin felsefeden cok, dinsel bir alana yelken actigini gosterir. Tam olarak bu sekilde olmasa da en azindan o sekilde bir imaj yaratir. Yada yaratir mi? Buna ne diyorsun?
Yada diger arkadaslar?
Ateizm, tanrı inancına sahip olmama durumudur. Bir durumdur, görüş değil. Neden gerekmeksizin tanrı inancına sahip değilseniz bile, ateistsinizdir.
Tanrının yokluğu ise, tanrı tanımının mümkünsüzlüğünden ulaşılan mantıksal bir sonuçtur. Bir görüş değil.
Tanrı tanımı ile çelişen tanrılar olabilir derseniz; bunlar zaten tanımsal olarak tanrı değildirler ve bunların varlığına dair herhangi bir kanıt da bulunmuyor. Tanrı tanımında olmayan üstün varlıklara dair bir kanıt ortaya çıkana değin; bunu tartışmak -sırf uydurabiliyoruz diye- akla gelen herhangi bir şeyin -örneğin: yüzemeyen uzay filleri- varlığını tartışmaya çalışmak kadar anlamsız olacaktır.