NOLAN yazdı:Pulsar yazdı:Şu son sayfadan sayfalar dolusu tartışma çıkar aslında ama benim odaklandığım nokta şu;
tembel.kopek çok güzel bir noktaya değinmiş; "kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı mıdır?"
Şu an tanrının varlığı ile ilgili hiç bir kanıtın olmaması ve tanrı savunucularının herhangi bir kanıt ortaya koyamamaları tanrının olmadığının bir ispatı mıdır, yoksa onların tanrıyı ispatlayamamalarının bir ispatı mıdır?
Çünkü gerçekten bildiğimiz bir şey yok neredeyse. Karşımıza neler çıkacak bakalım ilerleyen günlerde. Bundan 200 yıl önce birisi "uzayda karanlık enerji var" demiş olsaydı elimizdeki bilgilere sahip olmadığımız için o kişiyi ne kadar dikkate almamız gerekirdi? Veya dünyanın yuvarlak olduğuna inandırabilecek argümanlarımız olmamış olsaydı, bunu kanıtlamak bir şekilde bizim için imkansız olsaydı (mesela içinden çıkamadığımız bir kutunun içinde olsaydı) bu dünyanın yuvarlak olamayacağının kanıtı mı olurdu?
Bu yüzden soru tekrar gerektiriyor. kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı mıdır?
Sn.Pulsar;konumuz MİTOLOJİ..Haliyle kanıt filan bu konuyla ilgili olamaz..Mitolojik figürler için kanıt sunulamaz ve kanıt beklenemez..
Eğer bir ateist ''ileride ne olacağını bilemeyiz'' gibi şeyler düşünüyorsa,o kişi ateist olmamıştır bence..
Bana hiçbir agnostik,hiçbir deist,hiçbir teist KANIT sunamaz..Ben de kimseden kanıt beklemiyorum zaten ama bu insanları sıkıştırmak için ''hani kanıt?'' diyoruz

Konumuz mitoloji değil. Konumuz felsefe oluyor. Eğer sizin bahse konu açtığınız mitolojik tanrılarsa, aradaki kavram karmaşasını sonlandırmak için söyleyeyim, benim konum değil bu.
Benim demek istediğim şey şu ki; ben bilimsel olarak ispatlanmış şeyler dışındaki şeylere karşı kesinlik içeren bir bakış açısı ile bakmam (bazen bilimsel olarak ispatlanmış şeylere de kesinlik içeren bir bakış açısıyla bakmam). Bilimsel düşünceyi baz almam beni ateistlikten çıkarmaz sanırım, eğer çıkartıyorsa; tamam, ben ateist değilim. Fakat bunun kararını verebilme yetisi kimde olacak?
Bir şey ile ilgili hiç kimsenin bir kanıt sunmaması, kanıtı olmayan şeyin olmadığının kanıtı olmayacaktır hiç bir zaman. Onun için bu Carl Sagan sözünü tekrar ortaya koyuyorum ki, bunu sadece tanrı için değil, diğer şeyler için de düşünebiliriz. "Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir."
Yani tanrının varlığı ile ilgili kanıtın olmaması, tanrının var olma olasılığını son derece düşük hale getirebilir. Fakat onun yokluğunun kanıtı olmaz. Bunu kanıtlamak için farklı yöntemler kullanılmalı. Fakat kesinliğe ulaşabilecek nasıl bir yöntem olabilir ki? Çünkü olmayan bir şeyin olmadığının kanıtı olmaz. Bu kanıt olmadığı sürece de (bilimsel düşüncede) onun olmadığına yönelik kesin bir iddiada bulunamazsın.
Bunu demişken şunu eklemek lazım. Yüz binlerce tanrının olmadığı ispatlanabilir. Fakat bunu ispatlama yöntemi karşı tarafın kanıtının olmaması değil, o tanrılara dair tanımların gerçekler ile çelişmesidir. Eğer gerçeklerle çelişmeyen bir şekilde tanımlanan bir tanrı yakalayabilirsen(yakalayabilirsin demiyorum, muhtemelen yakalayamazsın da) bu tanrının var olduğunu kanıtlayamadığı gibi, olmadığını da kanıtlayamaz. Bu henüz kanıtlanmamış bir düşünce olur. Eğer kendisini destekleyen gerçekler varsa bu olasılığı yüksek bir düşünce olur, yoksa olasılığı düşük bir düşünce olur.
Allah'ın olmadığını ispatlayabilirim. Fakat bizim, bir bilim insanının kuantum bilgisayarında oluşturduğu bir simülasyonu olmadığımızı ispatlayamam.
Allah'ın olmadığını ispatlamam beni ateist yapmaz. Kuantum bilgisayarında oluştulan bir simülasyon olmadığımı ispatlayamam da beni ateistlikten çıkarmaz.
Ben elimdeki verilere baktığımda tanrı (ruh, cin, zeus, marduk veya isimlendirilmemiş diğer metafiziksel varlıklar) olasılığının ona inanabileceğim seviyede olmadığını düşünüyorum, bu nedenle elime bunları destekleyebilecek bir veri gelmediği sürece onlara (metafiziksel her hangi bir yapıya) inanmayacağım.