Hepimizin farklı bir hikayesi vardır elbet . Kimimiz geçmişte dindar bir insanken sonradan bu yolu seçiyor . Kimimiz çocukluktan beri bu şekilde yetişiyor . Ama fark etmez. Sonuç olarak hepimizin mutlaka anlatacak bir hikayesi vardır . Bu başlık altında hepimiz kendi hikayelerimizi anlatalım.
Ben 22 yaşıma kadar çok dindar olmasa da dinine bağlı bir müslüman olarak yaşadım. Oruçlarımı tutar , cuma namazlarına gider , bayram namazlarını asla kaçırmaz ama en önemlisi islamdan en ufak bir şüpheye bile düşmezdim(sadece mantığımın kabul etmediği bazı şeylerin sonradan islama dahil olduğunu düşünürdüm). Allah'ın olmaması gibi bir düşünce benim için kabul edilemezdi. O kesin olarak vardı. Evet kafamda canlandırmaya çalışırdım , nasıl ebedi ve ezeli olabilir diye sürekli düşünüp dururdum . Ama o yine de kesin olarak vardı. Ben anlayamıyordum sadece.
Bir gün en yakın arkadaşlarımdan ikisiyle din hakkında tartışmaya başladık. Arkadaşlardan birisi dindar diğeri ise müslüman olmasına rağmen islamı kendi kafasına göre yaşayan ılımlı bir müslümandı. Bende ikisinin arasında gözüksemde yine ılımlı müslümandım aslında.
Neyse bu dindar arkadaşımın iddiası şuydu . " Ne kadar iyi olursan ol , istersen dünyanın en iyi insanı ol eğer müslüman değilsen öldükten sonra cehenneme gideceksin" , "dünyanın en kötü insanı olsan bile cennete gitmen için müslüman olman yeterlidir(tabi cehennemde cezanı çektikten sonra)" . Tabi biz hemen başladık itiraz etmeye . Akla mantığa aykırıydı bizim için. Ama biz afaki konuşurken o arkadaş ayetlere dayalı olarak konuşuyordu. Tabi biz bunu kabullenemedik. Böyle bir şey nasıl olabilrdi ? Ilımlı müslüman dediğim arkadaş Kuran'ın değiştirilmiş olabileceğini iddia etti . Ama dindar arkadaş bu konuda o kadar açıklayıcı konuşmuştu ki ben Kuran'ın değişmediğini o an kabul ettim. Ama yinede iyilerin cehenneme gideceğini kabul edemiyordum.
Neyse tartışma bir şekilde bitti o gece. Ama ben anladım ki , inandığım ve mensubu olduğum din hakkında yeterince bilgi sahibi değildim. Hemen açtım o gece Kuran'ı ve okumaya başladım. Tabi öncelikli olarak dindar arkadaşın bahsettiği o ayetleri okudum. Okudukça bendeki şok etkisi daha da arttı. Ben o gece uyuyamadım. Forum sitelerine girmeye başladım. Forumdan foruma geziyordum o gece. Ve o gece kendi kendime dedim ki " Allah'ım eğer gerçekten iyi insanlar sana inanmadığı için yanacaksa , beni de onlarla yak. Sana inanıyorum ama gönderdiğin son kitap Kuran'ı Kerim'in bu ayetlerine inanmıyorum ."
O gece hiç uyuyamadım. Hem korkudan hem kabullenememekten . Hatta bu bir kaç gece sürdü. O gecelerden birinde yine forum forum gezerken Agnostik.net'i buldum. Hala müslümandım. Ama artık bir şeyler değişmişti bende. Sürekli tartışmalara katılıyordum ve neredeyse her tartışmanın sonunda kendimi haksız buluyordum.Çünkü çoğu zaman kendi aklımla yorum yaparken birileri bana hep islamın aslında gerçekten öyle olmadığını gösteriyordu . Daha kendimi tam olarak öğrenememiştim. Sonra forumdan birisiyle özelden tartışmaya başladık. Çok bilgili bir insandı ve o da benim gibi eskiden müslümandı . Beni çok iyi anlamıştı ve ne sorarsam sorayım çok açıklayıcı cevaplar veriyordu. Bende tabi aynı zamanda sürekli bir şeyler okuyordum(Kuran ,hadisler , evrim , big bang , islam tarihi , abiyogenez).Aklımda o kadar çok soru vardı ki , sürekli okuyup sürekli soruyordum. Neredeyse 4 ay böyle geçti. Sonunda zor olsa da kendimi dinsiz olarak kabul etmeye başladım. Tabi bunun bende yaşattığı tramva biraz uzun sürdü . İslama o kadar inanmışım ki 1 yıl boyunca kendimi sürekli cehennemde yanacak şekilde hayal ediyordum. .Hatta sadece kendimi değil , ailemi de. Çünkü bir şekilde benim hayatımdan onlarında sorumlu olduğunu düşünüyordum. Zamanla geçti .
Yani aslında benim hayat hikayemin kısa özetii şu. Müslüman olarak yaşadığım süre boyunca cahildim. Bana ne öğrettilerse o şekilde yaşadım .Okumazdım sadece aklımın ve mantığımın kabul ettiği şekilde bana ne öğretildiyse o şekilde yaşardım.Sonra öğrendim. Yine aklımın ve vicdanımın kabul ettiği şekilde yaşıyorum. Tek fark artık biliyorum . Artık önceden islamda aslında bunlar yok diye reddediğim bazı abuk şeylerin aslında islamda gerçekten var olduğunu biliyorum. Tatlı su müslümanıydım artık özgürüm.
Sevgiler