DMT, hemen hemen tüm canlılarda bulunan bir maddedir. İnsanda doğum ve ölüm anında salgılanır, ayrıca REM uykusunda salgılanır ve salgılanması rüyaları gördüğümüz âna denk gelir. DMT dışarıdan alındığında uyarıcı etkisi gösterir. Burada değinmek istediğim şey, DMT kullanan insanların deneyimleri. Diğer halüsinojen maddelerin aksine DMT deneyimleyenler birbirlerinden farklı değil, çok benzer şeyler görmüştür. Bu translar sırasında kelimelerle ifade edilemeyen şeyler yaşadıklarını, evrenin sırrını çözdükleri hissine kapıldıklarını belirtmişlerdir. Bu deneyimler her ne kadar kelimelerle ifadesi güç olsa da, en iyi ifade edilebilir haliyle şöyle: "bu evren bir gözlemcinin onu gözlemlemesinden ibaret bir illüzyon ve bu trans hali ise gözlemcinin kendisini anladığı an." Aynı şekilde, kişi transa girmeye başladığında bir üst bilinç ile irtibata geçtiğini, trans ilerledikçe de bu üst bilincin kendisinden başkası olmadığını söylüyor.
Burada ilginç olan nokta şu, DMT'nin kullanımı çok eskilere dayanıyor ve şizofreni hastalarında da bol bol salgılandığı biliniyor. Pagan kökenli dinlere, hinduizme, budizme vs bakacak olursak hepsinde panteizmin esintisini görebiliriz. Aynı şekilde tasavvuf inancı da panteizme epey yakındır. Bir şekilde normalden fazla DMT'ye maruz kalmış bireyler, ben peygamberim diye çıkıp temelinde panteizm yatan dinler ortaya çıkarıyor kısacası.
Benim DMT'ye bakış açım, onun evrenin bug'ı olması yönünde..

İfadesi baya güç bir konuydu, toparlayamamış olabilirim kusura bakmayın. Bu konu hakkındaki görüşlerimi bildirmek istedim, saygılar